top of page

VÄRLDSSTJÄRNOR PÅ TURNÉ I SVERIGE - Livemusik till unika stumfilmer


Alicia Svigals och Donad Sosin spelar till The Ancient Law


Alicia Svigals, en av klezmermusikens världsstjärnor, gästar Sverige tillsammans med stumfilmspianisten Donald Sosin mellan 14 och 23 auguti. De kommer från New York och har med sig tre unika stumfilmer som de presenterar med egenkomponerad livemusik under sex framträdanden i Göteborg, Stockholm och Halland.


”Detta är ett unikt tillfälle; att lyssna på två världsstjärnor, något som inte händer varje dag. Och förutom konserten spelar de sin originalmusik till stumfilmer. Ju mer jag läser om filmerna och ansträngningarna att åter ge dem en stor publik, desto mer blir jag fascinerad och nyfiken. Som publik ger kombinationen av musik och film ett mervärde som jag brukar uppskatta, en inspiration att ta reda på mera” – Vanessa Labañino verksamhetsledare på Possibilitas.


Alicia Svigals är en av världens ledande klezmerviolinister. Hon förde ut klezmermusiken i världen som en av ledarna för Klezmatics (1986-2001). Med sitt första soloalbum Fidl (1996) gav hon nytt liv till klezmerns fioltraditioner. Hennes senaste CD är Beregovski Suite: Klezmer Reimagined, med jazzpianisten Uli Geissendoerfer, med originella tolkningar av nyligen återfunnen judisk musik från Ukraina.

Hon har uppträtt med och skrivit för Itzhak Perlman, Kronos Quartet, Debbie Friedman, Osvaldo Golijov, Robert Plant och Jimmy Page, dramatikerna Tony Kushner och Eve Ensler, filmaren Judith Helfand, poeten Allen Ginsburg och många andra. Hennes stumfilmmusikprojekt, den prisbelönta The Yellow Ticket (presenterad på HCAF2013) och hennes nya partitur, The Ancient Law (samkomponerad med Donald Sosin) turnerar runt i världen till stor uppskattning.


Donald Sosin har specialiserat sig på spela till och komponera stumfilmsmusik. Han spelar på stora filmfestivaler och för filmarkiv i New York, San Francisco, Seattle, Bologna, Moskva, Odessa och Shanghai. Han har spelat på Broadway och på Kennedy Center och har dirigerat trettio musikaler. Uppdragen inkluderar Chicago Symphony Chorus, Jerusalem Symphony Orchestra, Anthology Film Archives, Museum of Modern Art och Metropolitan Museum of Art. Han leder stumfilmsmusikmästarklasser varje år på Giornate del Cinema Muto i Pordenone, Italien.

Sosins partitur ackompanjerar stumfilmer på över 60 DVD-skivor på Criterion, Kino, Milestone och andra etiketter.

I samarbete med klezmerviolinisten Alicia Svigals har han gjort musiken till The Ancient Law.


The Ancient Law (Das Alte Gesetz) av regissören E. A. Dupont från 1923 har restaurerats av Deutsche Kinemathek i Berlin. Filmen handlar om hur den traditionella judiska världen utmanas av "det moderna". Enligt många en föregångare till Jazzsångaren (The Jazz Singer, 1927).


The City Without Jews från 1924 av regissören Hans Karl Breslauer är baserad på en bok av Hugo Bettauer författare och journalist från Österrike. Filmen visades sista gången 1933 i Amsterdam som protest mot Hitlers Nazityskland, innan den förbjöds. 2015 hittades en kopia på en loppmarknad i Paris och med stöd av crowd funding restaurerades den av Austrian Film Archive.


A Man Without A World tillskrivs den legendariska (och imaginära) sovjetiska regissören från 1920-talet, Jevgenij Antinov men filmen är inte gammal utan är skapad av konstnären, filmskaparen, författaren och artisten Elenor Antin 1991. Den är ett kärleksbrev till stumfilmens storhetstid och samtidigt till Antins mamma, en före detta skådespelerska på jiddisch i Polen som led av Alzheimers sjukdom när filmen skapades. Liksom karaktären Zevi i filmen längtade Antins mamma till teaterscenerna i Warszawa, men till skillnad från honom kom hon aldrig till storstaden.The Ancient Law


The Ancient Law visas med levande musik med Alicia Svigals och Donald Sosin: 14 augusti Tokalynga, Teater Albatross 17 augusti Göteborg, House of Possibiltias 18 augusti Stockholm i samverkan med Judiska församlingen – info vargkatten.se. 23 augusti Halmstad, Dramalogen Övriga framträdanden med levande musik med Alicia Svigals och Donald Sosin 21 augusti Göteborg, The city without jews, House of Possibilitas 22 augusti Göteborg, The man without a world, House of Possibilitas Initiativtagare till projektet är föreningen All my friends are stars och Possibilitas. Turnén genomförs i samarbete med Kulturverket, Teater Albatross, Föreningen för Jiddishkultur i Göteborg, Dramalogen, Amplified Väst, Vargkatten Produktion, Svenska Klezmerföreningen, Judiska församlingen i Stockholm. Med stöd av Sunrise Foundation for Education and the Arts, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad, Folkuniversitetet, Medborgarskolan, Statens Kulturråd. Mer information: https://silentfilm.org/the-ancient-law/ https://www.gartenbergmedia.com/dvd-distribution-and-sales/international-silent-classics/the-ancient-law https://milestonefilms.com/products/man-without-a-world-the https://cinema.cornell.edu/city-without-jews https://aliciasvigals.com https://oldmoviemusic.com/home

Presskontakt:

Vanessa Labanino,

vanessa@possibilitas.se

0704-659935

51 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page