top of page

Sommarlovsteater

tis 25 juni

|

House of Possibilitas

En vecka fylld av teater! …Men vilka ingredienser innehåller teater egentligen?

Anmälan är stängd
Se andra evenemang
Sommarlovsteater
Sommarlovsteater

Tid och plats

25 juni 2024 10:00 – 17:00

House of Possibilitas, Granåsgatan 2, 422 44 Hisings Backa, Sverige

Om eventet

En vecka fylld av teater! 

Nedan följer en överskådlig beskrivning av vad vi kommer gå igenom under veckan.

…Men vilka ingredienser innehåller teater egentligen?

Många  förknippar teater med att stå på scen och skådespela, vilket inte är  fel! Men faktum är att skådespelarna som står på scen bara är ett liten  del av vad hela begreppet teater handlar om. För att stå på scen krävs  skådespelare, manus, regi, kostym, scen, ljud, ljus, producent och  marknadsföring.

Under denna veckan kommer  vi att lära oss och framförallt prova varje ingrediens som teatern  innehåller. Nedan följer en kort beskrivning av vad varje ingrediens  innehåller.

Skådespelare

Personen  som går in, ut och runt på scenen. Oftast spelar skådespelaren en  rollkaraktär, det vill säga att hen klär ut sig, beter sig och låtsas  vara en annan person än sig själv. Vanligt förekommande är att  skådespelaren säger repliker, sjunger en låt, läser en dikt eller  dansar.

Manus

För  att skådespelaren ska ha något att säga så krävs det ett manus. Ett  manus skrivs av en manusförfattare. Oftast handlar det om en historia  som utspelar sig där man får följa en eller två personer genom en inre  eller yttre resa. ‘’Snövit och de sju dvärgarna’’ är ett bra exempel på  detta.

Devising

Man  kan också hitta på en egen föreställning, utan att utgå ifrån ett  skrivet manus. Det kan gå till så att en grupp skådespelare tillsammans  skapar en föreställning genom att till exempel improvisera fram repliker  och rörelser - det som ska hända på scenen. Det brukar kallas för devising.

Regi

Regi  ges av en regissör. Regissörens uppgift är att i samråd med  skådespelarnas scen komma överens om var dom ska stå, gå och vad dom ska  göra på scenen. Ett yttre öga som med sin vision försöker tillsammans  med skådespelarna göra historien i pjäsen så bra som möjligt.

Kostym

Alla  kläder, skor, halsduk, accessoarer osv. kallas på teaterspråk för  kostym. Det är kostymörens uppgift att antingen skapa eller skaffa fram  den kostymen som passar bäst för just den skådespelaren och  rollkaraktären.

Scen

Alla  möbler och prylar som står på scen kallar för scenografi och rekvisita.  Detta är scenografens uppgift att antingen skapa eller fixa fram.  Scenografi är större saker som möbler, soffor eller bord. Rekvisita är  mindre saker som telefoner, stekspadar eller kortlekar. Scenografens  uppgift är att skapa en eller flera miljöer som teatern utspelar sig i.

Ljud

Ofta  finns det ljud med i teatern utöver skådespelarnas röster. Det kan vara  billjud, skogsljud eller musik. Ljud är oftast en musikers uppgift.  Ljud används ofta för att förstärka illusionen om att något händer eller  har hänt. T.ex en ringsignal för att visa att en telefon ringer.

Ljus

För  att det inte ska vara mörkt på scenen krävs det olika lampor med olika  ljus. Det är en teknikers uppgift. Precis som med ljud så används ljuset  för att skapa effekter i teatern, beroende på vilken sinnesstämning man  vill ge till publiken. Exempelvis kan rött ljus signalera fara eller  ett mjukt grönt ljus visa att man är i en skog.

Producent

Producenten  är den som har yttersta ansvaret för produktionen. Den som godkänner  att allting är okej att visa upp. Oftast är producenten inte med och  repeterar föreställningen.

Marknadsföring

Publiken  är det viktigaste för att teater ska övergå från repetition till  föreställning! För att locka publik behövs det att någon marknadsför  teatern. Man kan marknadsföra via en affisch, åka någonstans och spela  upp en bit av föreställningen eller synas på sociala medier. Allt detta  för att publiken ska bli nyfiken och intresserad av att komma och titta.

Är det något som just du känner dig extra nyfiken på? Isåfall har du hittat helt rätt!

Man behöver alltså inte stå på scen för att vara en del av en teaterföreställning, bra va?

Teater  är i grund och botten ett stort samarbete mellan alla dessa olika  ingredienser. Tanken är att vi spelar upp en föreställning som vi skapat  och repeterat tidigare under veckan!

”Jag tror på  ungdomen. Det är mycket som händer både socialt och i kroppen. Det vore  en glädje att få ta del av vad ungdomarna tänker och tycker. Dom har så  mycket intressant att säga!” /Filip Anmäl dig nu, begränsat antal platser!

Anmälningslänk:

https://forms.gle/K9ch6678urmyXZWn6

Har du frågor maila: filip@houseofpossibilitas.se

Gratis!

I samarbete med Integrationsnätverk Göteborg och ABF. Med stöd av VGR och Göteborgs Stad

- - - -

En satsning för unga i folkbildning i samarbete med ABF Göteborg och Integrationsnätverk Göteborg.

Med stöd av Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad

Dela eventet

bottom of page