top of page

tors 16 maj

|

House of Possibilitas

Ordens drottningar med Shtoltse lider

En fängslande musik- och poesiföreställning som berättar om tiden före Andra Världskriget, då jiddischkulturen blomstrade.

Ordens drottningar med Shtoltse lider
Ordens drottningar med Shtoltse lider

Tid och plats

16 maj 2024 19:00

House of Possibilitas, Granåsgatan 2, 422 44 Hisings Backa, Sverige

Om eventet

En fängslande musik- och poesiföreställning som berättar om tiden före Andra Världskriget, då jiddischkulturen blomstrade. Det fanns en stor rörelse av kvinnliga poeter som drevs av konstnärliga visioner och längtan efter frigörelse. De möttes av motstånd, men skrev ändå. Och lämnade efter sig en poesiskatt som i Ordens drottningar väcks till liv i nya tonsättningar, sång på jiddisch, poesiläsning på svenska och berättelser från tiden de verkade i. Med Ida Gillner och Livet Nord i innerligt, lekfullt och dynamiskt samspel med varandra.

Jiddisch är ett av Sveriges nationella minoritetsspråk. I Ordens drottningar lyfts språket tillsammans med en kultur som för många är okänd. Föreställningen gläntar på en dörr till en tid i historien som präglades av social oro och politisk turbulens. Och samtidigt- en tid då konstnärer, mitt i detta kaos, tog plats och vågade utmana gamla idéer och ideal.

BOKA BILJETTER

Ida Gillner - sång, piano, sopransaxofon, komposition

Livet Nord - violinquinton, liveelektronik, sång, klockspel

David Sperling Bolander - regi

Nonno Nordqvist - kostym

Med stöd av: 

Kulturrådet

Katz Judiska Kulturfond

Föreningen Jiddischkultur

House of Possibilitas

Dela eventet

bottom of page