top of page

tors 15 dec.

|

House of Possibilitas

Föreställning: Alla vindar är stilla

Scenkonst om Anna Margolins liv och poesi.

Registrering är stängd
Se andra evenemang
Föreställning: Alla vindar är stilla
Föreställning: Alla vindar är stilla

Tid och plats

15 dec. 2022 19:00

House of Possibilitas, Granåsgatan 2, 422 44 Hisings Backa, Sverige

Om eventet

En stor poet kan förenklat sägas ha två alternativ att nå ut med sina verk. Första alternativet: du skriver, debuterar, fortsätter skriva, du når erkännande, berömmelse och fortsätter skriva till livets slut. Det andra mer drastiska alternativet: du skriver, blir refuserad, fortsätter skriva utan att bli utgiven, du tar ditt liv och dina verk når därpå erkännande och berömmelse. Anna Margolin gjorde inget av alternativen, hon skrev, debuterade, och sedan skrev hon inte mer på 30 år – vad är det för märkligt slut på en stor poets liv?

I Alla vindar är stilla, med nyskriven dramatik och musik, ger ensemblen med skådespelare och musiker gestalt till Anna Margolins liv och poesi.

Berättelsen börjar i slutskeedet av Annas liv, då poeten lever i ensamhet, och fortsätter sedan bakåt. Det berättas om debuten flera år tidigare, förhållandet till barn och äktenskap och hennes resor runt om i världen.

Alla vindar är stilla blandar olika uttryck som poesi, dramatik, musik, bild och livefilmade projektioner.

Allt kombinerat i ett egensinnigt och experimentellt scenkonstverk.

Om Anna Margolin (1887–1952)

Föddes i Brest-Litovsk i nuvarande Belarus och flyttade före första världskriget till New York, där hon tillhörde de jiddischspråkiga litterära immigrantkretsarna. Anna Margolin hörde till de kvinnliga poeter som gav uttryck för en ny självständig kvinnotyp som överskred tidens kulturella, sociala och inte minst erotiska konventioner. Banden mellan hennes liv och skrivande är starka. Många dikter lyfter fram en spänning mellan en stolt yttre fasad och ett inre kaos.

“Blek och lugn väntar jorden på blixt och åska.

Jag skall vara stilla” – Anna Margolin.

Dikterna i föreställningen är hämtade från “Detta är natten”, i svensk översättning av Beila Engelhardt Titelman (Ellerström, 2018).

Medverkande:

Manus och regi – Vera Berzak

Komposition och livemusik – Ida Gillner

Skådespelare – Karin Blixt

Skådespelare – Anette Sevreus

Scenografi/kostym/ljusdesign – Diblik Rabia

Översättning av manus – Rasmus Ribbegårdh

Produktion –  Possibilitas & Vera Berzak Teatersällskap

Dikterna i föreställningen är hämtade från Detta är natten av Anna Margolin, i svensk översättning av Beila Engelhardt Titelman (Ellerström, 2018).

Idéen till Alla vindar är stilla kom ur konsertföreställningen Shtoltse Lider, av och med duon Ida & Louise. I Shtoltse Lider, som hade premiär 2017, var Anna Margolin en en av fem kvinnliga jiddischpoeter som tonsattes.

Samarbetspartners: Föreningen Jiddischkultur Göteborg, Judiska Salongen,

Teater Albatross, Stiftelsen Neuberghska Ålderdomshemmet och Center of Critical Heritage Studies - Heritage and Wellbeing, Göteborgs Universitet.

Med stöd av: Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Kulturrådet, Sveriges Författarfond, Folkuniversitetet och Katz Kulturfond.

Biljetter

 • Ordinarie

  I biljetten ingår entré till föreställningen Alla Vindar Är Stilla.

  150,00 kr
  +3,75 kr serviceavgift
  Slutsåld
 • Student/Pensionär

  I biljetten ingår entré till föreställningen Alla Vindar Är Stilla.

  100,00 kr
  +2,50 kr serviceavgift
  Slutsåld

Detta evenemang är slutsålt

Dela eventet

bottom of page